Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Sundhedsstyrelsens seneste udmelding om booster-stik mod COVID-19

Dato: 10. marts 2023

Der er ikke behov for flere booster-stik mod COVID-19 i denne sæson. Både international forskning og danske data viser, at man er godt beskyttet mod alvorlig sygdom af COVID-19, hvis man har fået et booster-stik i løbet af efteråret og vinteren 2022/23.
Sundhedsstyrelsen har derfor besluttet, at der ikke skal tilbydes yderligere boostervaccination i denne sæson*)

Der planlægges ikke udrulning af boostervaccination til hverken befolkning eller udvalgte målgrupper i denne sæson pga. få indlæggelser, lav smitte og høj immunitet i befolkningen. Kræftens Bekæmpelse ved Signe Marie Als Nielsen (Sundhedsfaglig konsulent Patientstøtte & Frivillig Indsats Kvalitet & Udvikling) har fulgt op på planerne for boostervaccination i forhold til personer i øget risiko med nedsat immunforsvar og i nedenstående kan I se hendes spørgsmål, og de svar, Sundhedsstyrelsen har givet.

  • Hvornår forventes der en udmelding om retningslinjer for gruppen af personer med svært nedsat immunforsvar/øget risiko for alvorlige og langvarige forløb med COVID-19?:
    Svar: ”Sundhedsstyrelsen indkalder de faglige eksperter med henblik på at sikre, at der er et særligt sikkerhedsnet for personer med svært nedsat immunforsvar til COVID-19 vaccination, hvis den enkelte læge vurderer, at der er indikation for vaccination. Vi regner med at den faglige ekspertgruppe arbejder i løbet af februar måned, hvorefter Sundhedsstyrelsen vil komme med en udmelding”.
  • Hvad skal vi sige til kræftpatienter i øget risiko (under og over 50 år) hvis de oplever sig selv som sårbare og ønsker en vaccination?
    Svar: ”Der kan være personer med svært nedsat immunforsvar, som på lige fod med andre vaccinationer såsom influenza, kan have behov for at blive vaccineret mere hyppigt. Sundhedsstyrelsen vurderer dog, at det tidligst vil være relevant at tale om en ny vaccination efter mere end 4-6 måneder – hvorfor dette først vil være aktuelt i marts-april måned. Den behandlingsansvarlige
    læge kan dog også allerede på nuværende tidspunkt ordinere en COVID-19 vaccination, såfremt det vurderes, at der i den konkrete patients situation kan stilles indikation. Der skal dog jf. produktinformation være et interval på mindst 3 måneder mellem administration af den variantopdaterede vaccine og den sidste tidligere dosis af en COVID-19 vaccine”.

Kræftens Bekæmpelse holder øje med Sundhedsstyrelsens udmelding, og vil orientere COPA, hvis der sker nyt.

*) https://www.sst.dk/da/nyheder/2023/Der-er-ikke-behov-for-flere-boosterstik-mod-covid19-i-denne-saeson

Mange hilsner
Signe Marie Als Nielsen, Kræftens Bekæmpelse