Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

COPA sommerophold 2019 – en god uge

Dato: 6. oktober 2019

– en god uge

Af: Henning Granslev, landsformand

COPA havde valgt Hotel Svendborg som base for årets sommerophold. Det  var et fint valg, da hotellet ligger meget centralt placeres tæt ved stationen, gader med cafeer og masser af butikker.

Mandag den 1. juli
Allerede ved ankomst til hotellets reception mødte COPA-gæsterne et meget imødekommende og venligt personale. Vanen tro var der en god stemning ved dagens første måltid, en meget lækkert frokostbuffet med små portionsanretninger, friskt brød, masser af salat, og sødt til kaffen. Ja, bordets glæder gør underværker. Det går lige ind i sjælen og for flere helt ud i maven.

Efter frokost var der tid til en travetur rundt i byen. Maden skulle fordøjes, inden næste måltid skulle indtages. Svendborg er en rigtig hyggelig by med mange cafeer, en træskibshavn, baggårdsmiljøer og åbne torvepladser med træer og bænke, så turisterne rigtig kan sidde og slappe af efter  indkøbsturen.

Efter en god og mættende aftenbuffet præsenterede Frederikke og Mie fra Mediq Danmark de sidste nye modeller i stomihjælpemidler. Der var god tid til spørgsmål og få svar om produkternes forskelligheder. Det kan være  noget forvirrende for personer, der er forholdsvis nyopererede at vælge det rette produkt til deres stomi. Så det er fint, at have lejlighed til at se og føle på de nye produkter og udveksle råd og erfaringer blandt ligestillede.

Tirsdag den 2. juli
Der var god tid til at nyde morgenbordets mange fristelser, inden mange brugte formiddagen til en stille tur rundt i byen eller ned til havnen for at nyde den flotte udsigt ud over det sydfynske øhav. Efter frokost kom vores bus til hotellet for at køre deltagerne til Egeskov Slot. Her var det muligt at gå på opdagelse i slotsparkens mange forskellige afdelinger, bl.a.  Hvilehaven, Baronessens Have. Livets Have eller Skulpturparken,  udstillinger med veteranbiler, Købmandsbutikken, Campinglivet, og den stor lade med flotte motorcykler var også vel besøgt af COPA-deltagerne.

Inden afgang fra Egeskov var der kaffe og lagkage i Cafe Jomfru Rigborg. Det kan anbefales at besøge Egeskov Slot. Men afsæt gerne en hel dag. Så er der god tid til at gå på opdagelse i de mange bygninger og rundt i den store  flotte slotshave.

Hjemme på hotellet var der tid til en lille slapper inden aftenmenuen. Under aftenkaffen fortalte jeg lidt om Stomiforeningen COPA´s tilbud i  lokalforeningerne, COPA landsarrangementerne og om de udfordringer, der kan være med at få tildelt de korrekte stomihjælpmidler. Desværre er der stadig en del kommuner, hvor servicen på dette punkt kan forbedres.

Onsdag den 3. juli
Hele dagen var afsat til en tur rundt på Ærø. Da vi allerede skulle med  færgen fra Svendborg kl. 09.05 var der lidt travlt ved morgenbordet.
Tænk, hvis man ikke blev mæt inden den store rejse.

Ved ankomst til Marstal stod vores lokale ”Ærøguide”, Karen Margrethe Fabricius klar til at køre med bussen. Første stop var i Marstal med et besøg i kirken og en gåtur ned af handelsgaden til havnen. Marstal er Ærøs største by – og var engang landets næststørste søfartsby – kun overgået af  hovedstaden.

Næste stop var ved Herregårdanlægget Søbygaard, der blev bygget i 1580 af hertug Hans den Yngre. Hovedbygningen og avlsbygningerne er anlagt på øer beklædt med stensætninger. Karen Margrethe fortalte om Ærøs fortid som hertugdømme, Søbygaards historie, den nye koncertsal, udstillingerne og aktivitetscentret Kys Frøen. De medbragte madpakker fra hotellet blev indtaget i den flotte natur ved Søbygaard. Bussen kørte videre til Søby Havn, hvor El-færgen, Ellen, i løbet af i år skal indsættes på ruten Søby-Fynshav. Færgen er 100% eldrevet og er en banebrydende opfindelse i verdensklasse og delvist udviklet og bygget på Ærø.

Ærø er en grøn ø, og har været det i mange år. Målet er at være selvforsynende med vedvarende energi i 2025 og CO2 neutral. Marstals Fjernvarme solvarmeanlæg er øens største og blandt de største i Danmarks med 33.300 m2 solfangerareal. Turen forsatte ud til Skjolnæs Fyr, der blev bygget i 1881. Svendborg Amt besluttede at bygge fyret nogle år efter 1864 nederlaget. Lyset fra fyret skulle være en hilsen, der helt ned til Kiel kunne ses af de danske tabte venner og familie.

Sidste stop var i Ærøskøbing med tid til en gåtur rundt i de mange små  hyggelige gader. Men der var heldigvis også afsat tid til at få kaffe og en  rigtig god lagkage på Hotel Ærøskøbing. Inden afgang fra Ærø kunne nogle af kalorierne brændes af med en ekstra tur rundt i byen. På hjemturen med færgen var der tid til at slappe af og nyde det sydfynske øhav i flot  solskinsvejr. Puha, det var en hård dag. Hjemme på hotellet ventede en stille stund med tv nyheder og den store aftenbuffet.

Torsdag den 4. juli
Mange brugte formiddagen til en ny runde i Svendborgs gågader. Her er der jo masser af fristelser til at købe noget, man bare ikke kan undvære. Og så endda til ekstra gode turistpriser. Ok, jeg købte skam også noget, 5 par strømper, selv om jeg absolut ikke mangler nogle. Men de var jo billige.

Efter frokost kørte vi til Langeland. På turen kørte vi til Landet Kirke, hvor linedanseren Hedvig Jensen, også kaldet Elvira Madigan, og løjtnant Sixten Sparre er begravet. Der er tradition for at brudene, der bliver viet i Landet Kirke, lægger deres brudebuket på Elviras grav, for at give hende en buket,
som hun aldrig selv fik. Bussen kørte videre til Skovsgaard Gods, der er et moderne økologisk besøgslandbrug og et skovbrug uden brug af  sprøjtemidler og kunstgødning. Godset er ejet af Danmarks Naturfond.

Under opholdet var det desværre begyndt at regne lidt, så det var fint med at gå rundt inde i de store lader for at de forskellige udstillinger. I cafeen var der bestilt kaffe med boller og wienerbrød. Der var masser af wienerbrød i
overskud. Så de andre gæster i cafeen fik lidt brød til deres kaffe. De blev glade. Men cafeejeren fik så ikke solgt så meget ekstra kage. Ak ja, alle kan jo ikke gøres tilfredse.

Da det stadig regnede efter kaffen, blev vi enige om at køre videre til et sted med tørvejr. Vi satsede på det kunne være i Rudkøbing. Det var rigtigt spået. Hurra, der var tid til en hurtig gåtur gennem forretningsgaden i Rudkøbing,
næsten ingen regn. Kun de sidste 10 minutter. Men heldigvis var der tørvejr under en meget stor markise ved Brugsen, blot 50 meter til bussens  opsamlingssted.

Ved hjemkomst til Hotel Svendborg var det tid til at sige farvel og tak til Peter Grossmeier, fra PP busser. Peter var vores chauffør på alle  udflugterne.

Torsdag aften kunne vi igen nyde en aftenmenu med alt, hvad hjertet kan begære og mere til.

Fredag den 5. juli
Hele dagen var til fri disposition. Flere besøgte Valdemar Slot, Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg eller kørte en tur til Thurø m.m. Da det var dejligt solskinsvejr, var der også en del der valgte at tage med M/S Helge på en tur rundt i havet omkring Svendborg.

Fredag aften er der traditionen tro festaften med musik, god mad, vin og kaffe med sødt. Festmenuen var en lakseforret, hovedretten meget mørt kalvekød med årstidens tilbehør af friske grønsager og en desserttallerken med is, lidt frugt og kage. Musiker Axel Boel underholdt med stille  taffelmusik og senere med populær musik fra vores gode gamle dage. Men der var selvfølgelig også nye rolige musiknumre, dog ikke heavy rock. Hotellets super gode personale blev kaldt frem, så vi kunne takke for god mad og service fra alle medarbejderne.

Efter aftenmenuen er det nærmest blevet en fast tradition, at gæsterne kan skrive deres ønske om en by/egn til næste års sommerophold. Vinderen blev Esbjerg, Ribe, Tønder området. Nu må vi se, ikke alle ønsker går i opfyldelse.

Lørdag den 6. juli
Der var god tid til at nyde en stor morgenbuffet, da det var afslutningen på en god uge. Udvalget hjemme i vores eget køleskab er noget mindre,  heldigvis. Der var masser af afskedskram, inden afrejsen fra hotellet.