Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Komplikationer til stomi

Skrevet af: COPA
Dato: 18. januar 2016

Sker der forandringer i forbindelse med stomien, som skaber utryghed, bør man konsultere egen læge eller et stomiambulatorium, for at få bekræftet eller afkræftet at forandringerne er normale og ligeledes få at vide, hvad man bør foretage sig. Gå aldrig i uvished – gå hellere til læge eller et stomiambulatorium en gang for meget. Efter operationen, og som tiden går, kan der opstå forskellige komplikationer.

Stomien kan ændre niveau

Bliver man kraftigere, kan man f.eks. opleve en stomi, der kommer i niveau med maveskindet eller under, hvilket kan give lækager. Det kaldes retraktion og kan afhjælpes med enten konvekse bandager, i samråd med stomiambulatoriet, eller ved operation. Hvis stomien pludselig bliver længere end normalt – det kaldes prolaps – kan det skyldes at fæstet til bugvæggen er brudt. Det er ufarligt, og kan også afhjælpes ved en operation.

Brok

Der kan opstå brok omkring stomien på grund af svaghed i bugvæggen. Det er nok den hyppigste komplikation efter specielt kolostomi, og kan afhjælpes med en brokbandage. Afhængigt af arbejde/fritid kan det være at du bør anvende en forebyggende brokbandage. Tal med læge eller sygeplejerske om det. Bliver brokket meget stort, kan der blive vanskeligheder med bandageringen. Er dette tilfældet, kan der blive nødvendigt med et kirurgisk indgreb. Efter et sådant indgreb, bør man ikke foretage tunge løft det første halve år.

Fistler

Fistler er en rørformet forbindelse, mellem et organ til huden, mellem organer eller fra en byld i dybden. Årsagen kan være infektion, eller hul på tarmvæggen. En sådan skade behandles kirurgisk.

Sekret fra endetarmen

Når endetarmen bevares vil der altid være afgang af slim fra denne, selvom den er lukket af opad til, slimen kan medføre afføringstrang, og vil kunne lettes ved at sætte sig på toilettet, slimen kan både komme ud som slim, små klumper og ligne og lugte som afføring. Du kan anvende lidt barrierecreme eller babysalve til at beskytte huden omkring endetarmsåbningen mod påvirkningen fra sivende slim. Årsagen er, at den resterende endetarmsstump ikke ved at den er afbrudt. Nerver og blodforsyning til den er intakt, så den fortsætter sit normale virke. Ændrer slimen udseende, lugt og mængde eller får du smerter, bør du kontakte en læge.

Tyndt output

Har man kraftige, langvarige og tyndtflydende tømninger af stomien/tarmen, kan det være tegn på sygelige forandringer, som bør undersøges. Kortvarigt tyndtflydende sekret kan der være flere årsager til. Kost, sygdoms­symptomer kan forårsage dette, men det stabiliseres normalt efter nogle døgn. Man bør dog ved tyndtflydende afgang bruge samme retningslinier, som ved diareer: Drik meget, helst koldt kogt vand, der er tilsat salt og sukker. Man bør ikke indtage “stop-medicin” uden læge ordination.

Forstoppelse

Forstoppelse opstår oftest på grund af kostens sammensætning og for lidt motion, men kan også skyldes en blokering i tarm­systemet f.eks. ved knæk eller sammenvoksninger af væv. Symptomerne kan være: Totalt stop vandtynde tømninger, smerter, oppustet mave, ingen luftafgang og kraftig kvalme. Opsøg læge – problemet løses normalt uden kirurgisk indgreb. Spis groft, drik rigelig væske og dyrk motion, så forebygges de fleste forstoppelser.

Diarre

Diaré kan opstå af flere grunde f.eks.:

  • Medicin – f.eks. penicillin;
  • misbrug af afføringsmidler;
  • allergi;
  • forskellig sygdomme – maveinfektion.

Opsøg læge, hvis diaréen varer i flere dage. Det er meget vigtigt at drikke meget væske, men især hos ileostomiopererede kan diaréen medføre et betydeligt væske­og salttab. Kogt koldt vand tilsat sukker og salt er godt i denne forbindelse. Kosten kan også her have indvirkning på afføringen.

Forsnævring af tarmstykke

Forsnævring kan opstå og løses som oftest ved en “blokning” af tarmen. I visse tilfælde kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb.

Blødninger

Blødninger kan forekomme i forbindelse med bandageskift, idet tarmens slimhinde er meget følsom.Disse blødninger er ufarlige.
Kraftig blødning kan forekomme ved dårlig bandagering omkring stomien, så bandagen gnaver hul. Kan man ikke selv klare disse problemer, bør man opsøge hjælp ved et stomi­ambulatorium eller skadestue. Søg læge hvis du oplever blødninger i forbindelse med afføring.

Hudskader

Årsager til hudproblemer kan være:

  • Lækager;
  • forkert på- eller aftagning af pladen/ posen;
  • dårlig tilklipning af hullet i pladen/posen;
  • hudallergi – er dog sjælden, mange tror de er allergiske men oftest er det mekanisk irritation;
  • sart og ømfindtlig hud – hyppigst hos ældre.

Tegn på hudproblemer kan være kløe svie, rødme og små blærer. Opsøg et stomi­ambulatorium. For at sikre sig mod allergiske hudreaktioner kan pladen/posen først prøves på ydersiden af låret. Svamp i huden omkring stomien er en relativ hyppig årsag til hudproblemer. Hudsvamp trives i fugtigt,varmt miljø, som det findes under posen og imellem huden og pladen. Søg stomiambulatoriet eller læge ved mistanke om svamp

Fantomsmerter

Nogle personer der har fået fjernet endetarmen, kan opleve afføringstrang/kramper fra den endetarm der er fjernet, det skyldes at man stadig har de nervebaner der før gik til endetarmen. I nogle tilfælde kan man lette smerterne ved at sætte sig på toilettet og presse som om man havde normal afføring. Hvis det er meget voldsomt kan man behandles medicinsk via egen læge.