Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Så forstå det dog – stomister er også mennesker

Dato: 24. september 2019

Efter adskillige operationer ville jeg gerne fortsætte den gode optræning fra hospitalet. Jeg har i mange år gået til varmtvands gymnastik. Hvilket jeg elsker.

Jeg talte med en sød og venlig dame som har noget med optræning i varmt vand at gøre . Jo naturligvis kan jeg komme til at gå der. Både den tid og dag som jeg gerne ville. Jeg var glad. MEN!!!!! så nævnte jeg lige at jeg har kolostomi !!!!! ups!!!! så kan jeg desværre ikke gå til det. Så fortalte jeg, at jeg havde talt med områdeforebyggelseskonsulenten som havde sagt, der er
mange der går til det, også svømmehold med stomister. Jeg har også neupati (nervebetændelse i forbindelse med diabetes) og kan derfor ikke komme i koldt vand. Jeg bor ved vandet og kan hver dag se folk bade, men desværre gør det ondt i knoglerne hvis jeg går i.

Damen ville tage det op på et møde senere som de skulle have. Ugen efter fik jeg lov til at komme på det hold. Hurraaa jeg er lykkelig.

Jeg har også talt med COPA-folk som har været til en stor hjælp for mig, tak for det og for Copa-bladet.

Et år med flere alvorlige operationer, alvorlig modermærke kræft, en stor knude i tyktarmen, en tumor på 3 1/2 cm i endetarmen og lukning af åbningen og fjernelse af 28 cm tyktarm og kolostomi. Knap et døgn efter indre blødninger osv. nok en operation. Et ganske hårdt år. Men jeg lever!!!!! Jeg føler mig stiv og gammel, ingen selvtillid og en markant ændring af livet!

Fornylig var vi for første gang på en længere tur for at se vores ynglings åben have. Det kniber stadig med at sidde for længe på en øm rumpe.

Der talte vi med en dame, som selv går til varmtvandsgymnastik. Da jeg nævnte, at jeg skulle til det, sagde hun, det kan jeg da ikke!! Jeg blev ked af det og fortalte at jeg på første dagen ville stå frem og fortælle om min stomi for mit hold, vise den frem eller vise en ren pose frem, alt efter hvad der er nødvendigt, så der ikke opstår snak i krogene. De kan også stille mig spørgsmål, hvis der er nogle. Sådan at holdet kan forstå, hvad det vil sige at have en stomi.

Så kære Copa-bladets læsere, hjælp mig med at udbrede forståelsen af STOMI. Vi er jo hverken SPEDALSKE eller smitter på anden måde – og vasker os også og går i bad. Hjælp mig med at folk forstår, at vi også er mennesker. Jeg elsker at svømme og det at komme i vandet er bare sagen, man kan bedre bevæge sig.

Der kommer jo også babyer og handikappede i vandet, HVORFOR SÅ IKKE OS MED STOMI????

Jeg må ikke komme i solen uden 50 i solcreme, den smitter af og trænger ikke ind i huden. Jeg kan ikke gå langt mere. Bor ved vandet og kan ikke komme i koldt vand. Livet har ændret sig, men man værdsætter det stadig.

Henning……tak fordi du bringe mit læserbrev i et blad, som både læses på hospitaler og andre steder. Så kan folk måske forstå det lidt mere. Jeg har lovet ledelsen til vandgymnastik et blad, når det udkommer til september.

Jeg er glad for at være medlem af COPA. I er alle så søde og forstående. Tak for det store arbejde I gør.

COPA kender navn på personen, der ønsker at være anonym.