Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Nogle danskeres maver trækker ekstra meget næring ud af maden

Dato: 10. marts 2023

En del af den danske befolkning har en sammensætning af tarmbakterier, som gennemsnitlig trækker ekstra meget næring ud af maden tyder nye forskningsresultater på. Den nye forskning er et skridt på vejen til at forstå, hvorfor nogle tager mere på end andre, selvom de spiser det samme.

Nogle af os skal nærmest bare se på en kage, og så tager vi dens vægt på i guld, mens andre kan spise i et væk uden at vægten ændrer sig synderligt. Noget af forklaringen på det kan meget vel hænge sammen med den sammensætning af tarmbakterier, der huserer i vores tarm.
Det viser et studie1) lavet på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Personer, der har mindre energi tilbage i afføringen, har også en højere vægt.

Forskerne har undersøgt energiindholdet i 85 danskeres (mænd og kvinder i aldersgruppen 22 til 66 år) afføring for at fastslå, hvor effektive deres tarmbakterier er til at trække næring ud af maden. Samtidig har forskerne
kortlagt hver deltagers sammensætning af tarmbakterier.
Resultatet viser, at omkring 40% af deltagerne hører til en gruppe (B-typen), som gennemsnitlig trak mere næring ud af maden sammenlignet med de øvrige 60%. Samtidig så forskerne, at den gruppe af deltagere, der trak mest næring ud af maden, også gennemsnitlig vejede 10% mere (ni kilo mere).

B-type: 40% af deltagerne var kendetegnet ved at have en lavere diversitet af tarmbakterier og en hurtigere rejsetid for maden gennem deres system, mindre energi i afføringen og en højere vægt end de andre typer.

Kan øge risikoen for overvægt
Resultaterne peger altså på, at overvægt ikke kun behøver hænge sammen med, hvor sundt man spiser, og hvor meget man motionerer, men måske også har noget at gøre med, hvilken sammensætning af bakterier man har i tarmen. Forskerne inddelte deltagerne i tre grupper på baggrund af deres sammensætning af bakterier. Den sammensætning af tarmbakterier, der er særlig effektiv til at trække næring ud af maden, kaldet B-typen (domineret af Bacteroides bakterier) blev observeret i 40% af deltagerne.

Personer med B-typen af tarmbakterier er både dem, der trækker mest næring ud og har den hurtigste fordøjelse og størst risiko for overvægt

Kort rejsetid i tarmen overrasker
Mundhulen, spiserøret, mavesækken, tolvfinger- og tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen. Maden vi spiser, skal igennem en 12-36 timer lang rejse gennem en række stationer, før kroppen har trukket al næringen ud af maden.
I studiet undersøgte forskerne også, hvor lang tid denne rejse tog for hver deltager, som alle havde ens kostmønstre. Her troede forskerne, at de deltagere med en lang rejsetid, og dermed en længere fordøjelse, også ville være dem, der trak mest næring ud af maden.
Men studiet viste det stik modsatte resultat. Det nye studie bekræfter et tidligere studie lavet med mus. Her blev det konstateret, at mus, som havde fået tarmbakterier fra overvægtige mennesker, tog mere på i vægt i forhold til mus, som havde fået tarmbakterier fra normalvægtige. Forskerne foreslog allerede dengang, at vægtøgningen kunne skyldes, at tarmbakterierne fra de
overvægtige var mere effektive til at trække energi ud af kosten.

Tarmbakterier

  • Alle mennesker har en unik sammensætningen af tarmbakterier, som er formet af vores genetik, miljø, livsstil og kost.
  • Tarmbakterierne er i antal som en hel galakse i vores tarm, og der findes svimlende 100 milliarder af dem pr. gram fæces.
  • Tarmbakterierne i tyktarmen nedbryder de dele af fødevarer, som vores egne fordøjelsesenzymer ikke kan – fx kostfibre.
  • Mennesker kan inddeles i tre grupper på baggrund af forekomsten af tre hovedgrupper af bakterier, som de fleste af os har: B-typen (Bacteroides), R-typen (Ruminococcaceae) og P-typen (Prevotella).