Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

”Man kan sagtens leve et aktivt liv med stomi”

Dato: 19. oktober 2017

STOMI Mange anser det at have en stomi som en enorm begrænsning for at leve sit liv fuldt ud, men det er i dag både muligt at svømme, cykle eller løbe på trods af en stomipose på maven.

Man kan sagtens leve et aktivt liv med stomi.

”Det handler jo basalt set om afføring og urin, og derfor er stomi et stort tabu i dagens Danmark. Det bliver vi imidlertid nødt til at gøre op med, fordi det eneste, der i dag holder stomipatienter fra at leve et fuldt og aktivt liv, er de psykiske skavanker, de slås med efter operationen, ikke de fysiske”.

Så klar i spyttet er formanden for Stomiforeningen Copa, Henning Granslev. Han har selv levet med en stomi i 43 år – langt størstedelen af sit voksne liv – og har på egen krop oplevet, hvor svært det kan være selv at acceptere posen på maven.

”Da jeg fik anlagt min stomi, kæmpede jeg selv med en masse spørgsmål. Kan min stomipose holde tæt? Lugter det? Betyder det nu, at jeg ikke kan gå ud med mine venner? Svaret er nej til det hele, men det kræver, man konfronterer både sig selv og sine omgivelser med stomien. Så afmystificerer man nemlig tabuet”, forklarer han.

Festival og sport er intet problem

Selvom størstedelen af personer med stomi i Danmark er over 40 år, og mange har fået operationen som følge af en kræftsygdom, så er der mennesker i alle aldre, der lever med stomi. Dem bringer Stomiforeningen Copa sammen, forklarer Henning Granslev.

”Vi har selvfølgelig meget fokus på rådgivning, men vi er også en platform, hvor stomiopererede kan mødes. Til medlemsmøder samles man om foredrag og faglige oplæg, men også om hyggen og det sociale samvær. Det er en mulighed for at udveksle erfaringer om, hvordan man griber dagligdagens udfordringer med stomi an”, forklarer han.

Især de unge, der skal have en stomi, skal gerne efter en tid forstå og indse, at man hverken behøver gå glip af sport, sex eller spejderlejre, bare fordi man har en stomipose på maven, påpeger Henning Granslev.

”En af vores vigtigste opgaver er at formidle til alle, uanset alder, at stomien ikke sætter nogen fysiske begrænsninger overhovedet. Rejser, fuldtidsarbejde, sex, graviditet, alkohol, festivaler – det kan sagtens lade sig give sig. Vi har endda medlemmer, der har gennemført ironman med en stomi. Så snart man accepterer sin stomi, kan man leve et fuldt og helt liv.”

FAKTA

Hvad er stomi?
En stomi er en kunstig skabt åbning på maven. Stomi er ikke en sygdom, men resultatet af en kirurgisk behandling. Èn af de hyppigste årsager til at anlægge en stomi er cancer i tyktarmen eller endetarmen. Man fjerner det syge stykke tarm, og fører f.eks. tyktarmen ud gennem bugvæggen, så afføringen i stedet ender i en stomipose på maven.

Stomiguide for unge
Stomiforeningen Copa har i år lanceret en guide for unge, der søger information omkring livet med stomi. Du kan finde artikler, interviews og videoer fra unge stomipatienter, der alle giver gode råd til, hvordan man kan leve en normal og aktiv hverdag med stomi.

Du kan finde guiden på www.stomiguiden.dk.

FRA fremtidenssundhed.dk