Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Kronisk tarmsyge rammes oftere af depression eller angst

Dato: 13. november 2022

En tredjedel af alle patienter med inflammatorisk tarmsygdom lider af depression eller angst.
Konsekvenserne kan være nedsat livskvalitet og forværring af tarmsygdommen.

Ny forskning fra grundforskningscenteret PREDICT ved Aalborg Universitet i samarbejde med Harvard Medical School og hospitalet Mount Sinai i New York viser, at op mod 35 procent af de 50.000 danskere, der lever med kronisk inflammatorisk tarmsygdom, såsom Crohns sygdom og colitis ulcerosa, lider af angst eller depression.

Desværre modtager mange patienter med kronisk tarmsygdom ikke den
optimale behandling for deres angst og depression. Det medfører nedsat
livskvalitet og muligvis også forværring i deres tarmsygdom.

Vigtigt samspil mellem hjerne og tarm Studiet taler ind i den stadigt voksende viden, som forskere og læger har om tarmen og hjernen. Sammenhængen mellem disse to er nemlig langt mere vigtig end først antaget.

– “Vores viden om samspillet mellem vi ved, at sygdomme i de to dele af vor krop påvirker hinanden. Det er vigtigt, at læger forstår sammenhængen mellem kronisk tarmsygdom, depression og angst, så de kan sikre helhedsorienteret behandling af deres patienter”, siger Tania Hviid Bisgaard, ph.d.-studerende og en af forfatterne bag studiet.

Med tarmsygdom følger ofte psykiske problemer I følge psykoterapeutforeningen har omkring 12 procent af europæere en
angstlidelse. Samtidigt anslår psykiatrifonden, ved hjælp af en undersøgelse fra 2020, at omkring 10 procent af den danske befolkning lider af depression. Depression og angst er altså langt mere hyppigt hos patienter
med kronisk tarmsygdom end i den generelle befolkning.

– “Det er en virkelig hyppig medfølgende sygdom. På trods af dette, så er det ikke en problemstilling som der er meget fokus på”, siger Tania Hviid
Bisgaard.

Studiet viser, at der er brug for øget fokus på den mentale sundhed hos patienter med kronisk tarmsygdom både blandt læger og patienterne selv.
Tania Hviid Bisgaard fortæller, at problemet også er et godt eksempel på,
at der skal være et bedre samarbejde mellem de forskellige grene i sundhedsvæsenet.

Samarbejde på tværs af fagligheder Ifølge Tania Hviid Bisgaard er det en gammel diskussion i sundhedsvæsenet, at det er så søjleopdelt. -” Dette er endnu et eksempel på, at der skal tales mere om problemet, så arbejdet på tværs af søjlerne bliver bedre. Så lægerne på mave-tarm afdelingerne får bedre mulighed for at samarbejde med deres kollegaer i psykiatrien.

Det er også er vigtigt at give patienterne en bedre forståelse af sammenhængen, så det ikke kun er lægerne som bliver uddannet om emnet. Patienterne skal vide, at de ikke er alene om at have disse symptomer. Det er et udbredt problem.

Derudover, så er det relevant at de taler med deres læge om, hvordan de
har det, så de kan få den rette hjælp”, siger Tania Hviid Bisgaard.

Bisgaard, T. H.. et al. Depression and anxiety in inflammatory bowel disease: epidemiology, mechanisms and treatment. Nature reviews.
Gastroenterology & hepatology. 2022. (E-pub ahead of print).