Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Irrigation

Skrevet af: COPA
Dato: 18. januar 2016

Irrigation er en metode, der gør det muligt selv at bestemme, hvornår tarmen skal tømme sig. Irrigation er latin og betyder at skylle/udskylning. Ordet bruges om den metode, hvorved tyktarmen skylles med et vandlavement, via kolostomien, og tarmen vil tømme sig for afføring.

Metoden har været kendt siden sidst i 1920’erne, da den blev introduceret i USA. Metoden har først vundet indpas i Europa i 70’erne i takt med opfindelsen af bløde og sikre remedier, der gør proceduren enkel og tryg at gennemføre. Princippet i irrigation er, at du som stomiopereret med regelmæssige mellemrum selv administrerer et vandlavement, hvorved der udløses bevægelser i hele tyktarmen, så den vil tømme sig for afføring via stomien.

Irrigationsmetoden er den eneste etablerede metode, som kan hjælpe dig til at have kontrol over, hvornår din tarm tømmer sig. Du vil være fri for afføring, og luftafgangen vil blive mindre i en kortere eller længere periode – typisk 1 til 2 døgn. Mange synes, at metoden er både praktisk og fordelagtig, idet der er mulighed for at bruge mindre bandager som minipose eller cap. Irrigationsmetoden kræver oplæring på stomiambulatoriet og er kun velegnet ved sigmoideostomi.

Hvem kan irrigere?

I samråd med læge og stomisygeplejerske på den afdeling eller det stomiambulatorium, hvor oplæring i irrigation finder sted, afgøres det, om du har mulighed for at lære at irrigere. Som udgangspunkt vil en stomi placeret i venstre side være velegnet til irrigation.

Hvis du selv kan klare det praktiske omkring irrigationen er det fint, men er det nødvendigt for dig at få hjælp, kan dine hjælpere også oplæres i irrigationsteknikken. Når du skal irrigere er det rart, hvis du kan disponere over toilettet i ca. 1 time. Hvornår og om irrigationsmetoden kan påbegyndes, afgøres i samråd med læge og stomisygeplejerske.

Hvordan læres irrigation?

Når du kommer til kræfter efter operationen og er blevet fortrolig med at skifte bandage, kan oplæringen i irrigation påbegyndes. Det vil typisk være 6 8 uger efter operationen. Selvom stomien er anlagt for år tilbage, vil der stadig være mulighed for at lære irrigationsteknikken. Oplæringen varetages af en erfaren stomisygeplejerske. Oplæringen foregår ambulant og planlægges individuelt. Proceduren foregår på toilettet, gerne med adgang til rindende vand. Der benyttes max. 1 liter håndvarmt vand de første gange, med tiden reduceres vandmængden. På rejser i udlandet anvendes vand på flaske. I oplæringsperioden benyttes din sædvanlige stomibandage, indtil du føler dig sikker på at være fri for afføring imellem irrigationerne. Irrigationsmønstret vil oftest være indøvet efter 2 til 3 uger. Et vellykket resultat opnås bedst, hvis irrigationerne udføres regelmæssigt: i en rolig atmosfære.