Flere danskere overlever kræft
Dato: 8. maj 2019– men vi halter efter nordmænd og svenskere
Kræftplaner og pakkeforløb har givet danskernes overlevelse efter kræft et skub i den rigtige retning. Men nye tal fra de nordiske lande viser, at vi stadig er blandt de dårligste i Norden, når det gælder kræftoverlevelse.
Andelen af danskere, der overlever en kræftdiagnose, stiger.
I perioden 2012-2016 overlevede 79% mænd og 81% kvinder en kræftdiagnose i mindst et år. Det er en stigning i forhold til perioden 2007-2011, hvor det kun gjaldt 75% af mændene og 77% af kvinderne.
Det viser opdaterede tal fra NORDCAN, en database med kræftstatistik
for de nordiske lande. – “Siden 60’erne har overlevelsen efter kræft været stigende. Og det fortsætter heldigvis – ikke bare i Danmark, men i alle nordiske lande. Men Danmark er det land, der har forbedret overlevelsen mest”, forklarer Gerda Engholm, statistiker i Kræftens Bekæmpelse.
Danskerne har siden 1970’erne haft dårligere kræftoverlevelse end både Norge, Sverige, Island og Finland. Men nu haler vi ind på de andre lande og kan vinke farvel til bundplaceringen for mange kræftformer.
Kræftplaner og pakkeforløb virker
Fremgangen begyndte med den første af fire nationale kræftplaner i 2000. De følgende tre kræftplaner kom i 2005, 2011 og 2017. Det er især kræftpakkerne fra 2008, som sikrer patienterne hurtigere vej til diagnose og behandling, der har skabt markante resultater for danske kræftpatienter.
-“Tallene glæder mig utrolig meget. Kræft er ikke altid en sygdom, man dør af. Vi kan se, at tidsfrister for udredning og behandling hjælper flere til et liv efter kræft. Vi skal fortsætte med at sikre hurtig diagnose og behandling til dem, der bliver ramt afsygdommen”, siger Helen Bernt Andersen, formand i Kræftens Bekæmpelse.
En af de kræftsygdomme, hvor vi har indhentet de andre lande og har forbedret overlevelsen mest, er tyk- og endetarmskræft.
Her er 1-års overlevelsen steget fra 80 til 86% for både mænd og kvinder. En stor del af æren tilfalder screening for tarmkræft,som Danmark siden 2014 har tilbudt alle borgere mellem 50 og 74 år.
Rygning, alkohol og ulighed trækker ned
Selvom overlevelsen efter kræft stiger, er vi stadig bagud i forhold til Norge og Sverige. Sverige indtager
førstepladsen – her overlever 85% mænd og 83% kvinder deres kræftdiagnose mindst et år. Det skyldes især to ting: Vi danskere ryger og drikker for meget.
Det betyder, at vi oftere får kræftformer, der skyldes tobak og alkohol, f.eks. lungekræft. Og det er kræftsygdomme med høj dødelighed. Også ulighed i sundhed spiller en stor rolle.
Det fastslog en hvidbog fra Kræftens Bekæmpelse, der blev offentliggjort i
marts i år.
– “Hvis endnu flere skal overleve kræft, er det helt afgørende, at vi gør noget ved uligheden. Hvis vi kunne hæve kræftoverlevelsen blandt dem
med de laveste indkomster til niveauet for dem med de højeste indkomster,
ville omkring 11.000 flere være i live fem år efter deres kræftdiagnose”, siger Helen Bernt Andersen.