Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Andre stomityper

Skrevet af: Copa
Dato: 18. januar 2016

Her kan du læse om andre former for stomier. Læs om gastrostomi, malone/neo-malone-stomi og j-pouch. Du kan også besøge Stomiforeningen COPAs forum, hvis du har spørgsmål vedr. stomi.

Gastrostomi

Denne mavesæksstomi er ikke en egentlig stomi, da den anvendes til at indgive næring gennem kateter eller sonde direkte i mavesækken.

Malonestomi (blindtarms stomi, appendikostomi)

Blindtarmen føres ud til huden, tamen skylles gennem kateter.

Neo–Malone stomi

StomitypeSamme som Malone, men anvendes når blindtarmen er fjernet, der anvendes i stedet et stykke tyndtarm.

Ordet appendikostomi er sammensat af to ord:Appendix, der betyder blindtarm og stomi, der betyder mund eller åbning. I praksis vil det sige, at blindtarmen er ført ud gennem bugvæggen, åbnet i spidsen, og syet fast til hudkanten. Blindtarmen er fra naturens side hæftet til bunden af tyktarmen, og derfor kan der via appendikostomien fås direkte adgang til tyktarmen.

Der er to hovedårsager til at anlægge en appendikostomi, enten dårligt fungerende lukkemuskel, der gør det svært at holde på afføringen eller en hårdnakket kronisk forstoppelse, der ikke har kunnet behandles med afføringsmidler.

Bækkenreservoir (J-pouch)

StomitypeNår man anlægger et bækkenreservoir (J-pouch) benytter man et stykke tyndtarm og laver et J-formet reservoir som sluttes til tyktarm og endetarm. Lukkemusklen anvendes til kontrol af tarmåbningen som på normal vis.