Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Sommerophold 2014

Skrevet af: Henning Granslev, COPA-landsformand
Dato: 19. januar 2016

Mandag den 30. juni

Til årets sommerophold var valgt Best Western Hotel Europa i Aabenraa. Hotellet ligger tæt på gågaden og ikke langt fra lystbådehavnen og andre seværdigheder i byen.

Der var en fin fordeling af nye og gamle medlemmer fra hele landet. Enkelte af årets deltagere var ankommet søndag, så de kendte allerede til hotellets service og forplejning (aftensmenu og morgenbuffet) – den var bare helt i top.

Programmets første punkt var frokostbuffet. Der manglede absolut ikke noget, må­ske lidt mere appetit. Under frokosten var der god tid til at hilse på ”gamle” COPA venner og byde pænt velkommen til mange nye deltagere.

Efter bordets glæder, godt mætte og tilfredse var der tid til en afslapningsstund på værelserne. Senere valgte mange at gå på opdagelse i gågaden. Her blev flere betalingskort brugt flittigt, hørte jeg senere. Det er utroligt som en gågade virker som en indkøbsmagnet for mange, selv om de fleste af butikkerne ”kun” sælger de samme produkter, som de hjemlige butikker rundt i landet.

Dog var der en stor undtagelse, en meget stor butik: Fam. Carstensens Tehandel, et paradis for tefolket. Her er over 300 forskellige tesorter, alle i store grønne tedå­ser. Det var nu ikke te jeg købte, men en vingave.

Aftensmenuen var røget laks og en stor dansk bøf med løg m.m.

Vanen tro var der til opholdets første aften inviteret en repræsentant fra en af le­verandørerne af stomihjælpemidler. Kirstine Rylev gav informationer om OneMed og præsenterede nyt i stomihjælpemidler. Der var kaffe med sødt under præsenta­tionen. Der var også god tid til at få en privat konsultation om problemer med stomi eller få hjælp til det rette produktvalg.

Som tak for fremvisningen blev der overrakt en vingave til Kirstine.

 

Tirsdag den 1. juli

Dagens store nyhed var en lille genstand til morgenbuffeen – endda helt kvit og frit. Det var meget populært for de fleste.

Om formiddagen regnede det lidt, ikke meget, men nok til at mange indkøbslyste COPA deltagere fandt ly i gågadens butikker. Det samme gjorde jeg, men det var for at indkøbe noget praktisk til regnvejr – en klapsammen paraply – hjemme står flere andre fint uden at blive våde.

Det store frokostbord skulle indtages inden ugens første udflugt. Turen gik til Frøslevlejren, hvor vi fik information om lejrens historie. Frøslevlejren blev opret­tet i 1944 på dansk initiativ til at huse Det tyske Sikkerhedspolitis fanger i det besatte Danmark. I alt var ca 12.000 danskere indespærret i Frøslevlejren fra august 1944 til maj 1945.

Efter informationen var der tid til at gå på opdagelse i lejren, der også har et FN Museum og udstilling om Amnesty International.

Det medbragte wienerbrød og kaffe blev indtaget i det fri rundt i parken.

På hjemturen tog vi en afstikker til Kollund. Tidligere var det et stort paradis med en sejltur til Flensborg for at gøre rigtige gode grænseindkøb. På havnen i dag er der kun det gamle røde rederikontor tilbage. Der er en kæmpe forskel fra gamle dage med masser af halvfulde mennesker og et hav af busser til i dag, hvor der er stilhed og ro til at nyde den flotte udsigt ud over Flensborg Fjord og ind over land med meget store, og sikkert også dyre, flotte villaer med direkte udsigt over fjorden.

Hjemme på hotellet var der tid til en ekstra kop kaffe inden aftenmenuen skulle indtages – svinekæber og pandekager med is.

Under kaffen gav landsformanden information om Stomiforeningen COPA.

 

Onsdag den 2. juli

Mætte og tilfredse efter den store morgenbuffet, var det tid til at bevæge legemet ud til bussen. Dagens program var en heldagstur. Første stop var ved Gråsten Slotskirke. Her fik vi en guidet rundvisning i Slotskirken og senere rundt i parken.

I dag er det robotter, der klare græsslåningen. Det sparer en del på udgifterne til lønningerne.

Det må siges, at klipningen gik stille og roligt, uden ryge- eller kaffepauser og tilmed helt uden maskinstøj.

Gråsten Slot blev påbegyndt i midten af 1600 tallet af Frederik Ahlefeldt den Store. Det var dog sønnen Frederik Ahlefeldt den Yngre der i 1698 fuldendte barokbyggeriet.

Slottet nedbrændte næsten helt i 1757, men blev senere genopbygget. I 1936 fik kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid overdraget slottet, og en gennemgribende restaure-ring blev foretaget med afslutning af kirkerummet i 1940-41.

Næste stop rundt til endnu en historisk seværdighed – Sønderborg Slot. Åndelig føde er fint, men det mætter ikke i maven. Så frem med de medbragte sandwich og drikkevarer fra bussens personale – chauffør Peter Grossmeier og bus-steward Henning Granslev. Alle blev mætte. Der var endda et par sandwich i overskud.

Der var bestilt guidet rungvisning på slottet. De faste rundvisere holdt sommerferie, men de havde overtalt en fra det faste personale til denne opgave. Overinspektør Car­sten Porskrog var så venlig at give en meget informativ rundvisning af slottet.

Inden afgang fra slottet var der tid til at gå rundt i de mange værelser på slottet. Der var også salg af lokalt øl, der kunne indtages i den kølige slotskælder. Kaffetørstige måtte trave en tur langs kajen for at købe den hos havnecafeen.

Mere Danmarks historie, der var tid til en smuttur op til Dybbøl Mølle for at se skanserne, som Carsten Porskrog fortalte om på Sønderborg Slot. Om eftermiddagen var det blevet blæsevejr, så Dannebrog flagrede smukt ud over Dybbøl Banke.

Aftenmenuen var kylling, kartofler med tilbehør og til dessert fromage.

 

Torsdag den 3. juli

Formiddagen var til egen disposition, inden det store frokostbord ventede på de små­sultende COPA gæster. Mad i maven og så på ugens sidste udflugt. Forude ventede rundvisning på Gram Slot og ikke mindst Det store “Sønderjyske Kaffebord”.

På Gram slot havde vi en særdeles kompetent frivillig guide til at fremvise slottet, avlsbygningerne og den nyrestaurerede Holstenske Lade.

Landbruget under Gram Slot dyrkes med økologisk drift med vægt lagt på mælk, kartofler og forskellige melprodukter.

Det kan varmt anbefales at tage på en tur til Gram Slot. Men husk af afsætte god tid til at gå på shopping rundt i avlsbygningerne. Der er et stort udvalg af økologi­ske produkter, kunst og håndlavet textil.

Grams navn går helt tilbage til Kong Valdemars jordebog dateret i 1231. Selve borgen blev først opført i 1300 tallet. Gram Gods udviklede sig i løbet af middelal­deren fra en beskeden kongelig besiddelse til et storgods. Og Gram har siden 1500 tallet til i dag stedse været blandt Nordslesvigs største godser.

Efter rundvisningen var det tid til dagens højdepunkt – “Sønderjysk Kaffebord”. Der var vel 25 forskellige slags kager. Det var umulig at prøvespise alle, så det var med at udvælge et lille antal ca. 10 stk. – det var tilpas.

Mætte og tilfredse ankom vi til hotellet. Tak til Peter Grossmeier fra PP busser, der var chauffør på alle udflugterne. Peter og jeg er kolleger, og Peter passede fint ind i vores selskabs humor og jargon med lidt mobning i en god tone.

Der var ikke det store behov for kaffe med sødt inden aftenmenuen: Rejecocktail og en mega stor wienerschnitzel med tilbehør. Mange kunne ikke spise hele wiener­schnitzelen. Det var en skam, den var virkelig god.

Dagens sidste punkt var at nyde en øl i Fox and Hounds, en skotsk’s pub i hotel­lets kælder.

 

Fredag den 4. juli

Hele dagen var til egen disposition. Nogle tog en smuttur for at grænsehandle, på besøg ved Danfoss Universe eller på biltur ud i det sønderjyske landskab. Det var også muligt at få en gratis musikoplevelse på gågaden i Aabenraa, da der i den kommende weekend skulle være tattoo med deltagelse af mange orkestre bl.a fra Mexico, Sverige, Tyskland, Holland og Danmark m.m.

Flere af orkestrene underholdt med deres musik helt gratis fredag formiddag. Om efter­middagen kunne man på Kunstmuseet Brundlund opleve deres øvning på tattooet.

I ugens løb var vi også flere, der havde prøvet lykken, til at møde apotekerparret fra årgang 2000. Desværre fik vi alle en lang næse, de må have haft ferie. De var i hvert fald ikke på job i butikken.

Fredag aften kom så den store festaften med festmenu: Skaldyrsuppe, langtidsstegt oksesteg og chokoladekage, dertil vin samt kaffe med sødt.

Hotellet havde sørget for musik leveret af Klaus Madsen, der forstod at vælge og spille musik, der passede til vores alder – lidt oppe i årene.

Aftenens overraskelse var fremvisning af den kommende COPA film. Der blev optaget lidt fra hotellet og festmiddagen. Indslaget skal i filmen vise, at personer med stomi udmærket kan have det festligt og fornøjeligt. Steen Herdel, vores fotograf stod for dette indslag. Heldigvis blev filmen positivt modtaget af det festklædte publikum.

Efter middagen blev aftenens personale kaldt frem for at få roser for en utroligt dejligt uge på hotellet, roserne var til hele hotellet personale.

Aftenen sluttede med dans til stille og roligt musik.

 

Lørdag den 5. juli

Alt får en ende, også et COPA sommerophold. Det er nu ganske udmærket. Den sidste store morgenbuffet blev indtaget, inden vi alle rejste hjem til dagligdagen uden betjening, servering og sengeredning m.m. Ak ja sådan er livet også.

 

Tak til jer alle for en rigtig god uge i Aabenraa.

Best Western Hotel Europa kan varmt anbefales til et besøg i flere dage. Der er kun et lille minus, de har ikke mange P-pladser ved hotellet, og der mangler et lille udendørsareal til at nyde de gode varme sommeraftener.