Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Danskerne er vilde med rygestop

Dato: 9. september 2020

Syv ud af ti dagligrygere vil gerne kvitte tobakken, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Flere og flere får hjælp af e-kvit og Xhale, to rygestop-apps, som Kræftens Bekæmpelse står bag. I 2020 har antallet af tilmeldinger slået alle rekorder.

Du kender det fra venner og kolleger, der ryger – måske fra dig selv: Ønsket om rygestop er der, men det kan være svært at sige farvel til tobakken. En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at flertallet af rygere gerne vil være røgfri. Blandt dem, der ryger dagligt, gælder det 71 pct. Og fire ud af ti har gjort forsøget.

Rekordstort i tilmeldinger til rygestopapp
Hos Kræftens Bekæmpelse kan man også mærke den store interesse for rygestop. Antallet af tilmeldinger til de to rygestop-apps, e-kvit og Xhale, er nemlig steget.

– I 2020 har vi oplevet et boom i interessen for digital rygestophjælp. Appen e-kvit har næsten dobbelt så mange tilmeldinger i år, som sidste år. Næsten 20.000 har sat en dato for deres rygestop i appen. Vi har aldrig oplevet noget lignende, siger Caroline Lyng Brandt, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

E-kvit hjælper undervejs i rygestoppet gennem beskeder, videoer, øvelser og et forum, hvor brugerne kan dele erfaringer med hinanden.

Unge forsøger oftest et rygestop
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der flest blandt de 15-29-årige, der har forsøget sig med et rygestop inden for de sidste 12 måneder, hvis man ser på dem, der ryger dagligt og lejlighedsvist. I denne aldersgruppe har halvdelen været i gang med et rygestop, hvor det kun gælder knap en tredjedel blandt de ældre.

– Det er meget positivt, at unge gerne vil lægge cigaretterne på hylden. Jo tidligere man stopper, desto bedre. Det er helt afgørende, at der er de rigtig hjælpetilbud til unge, som ofte har brug for en anderledes hjælp end de lidt ældre, siger Caroline Lyng Brandt.

Kræftens Bekæmpelse har udviklet Xhale, en rygestopapp særligt til de 15-25 årige. På Xhale er antallet af tilmeldinger steget med 17 pct. i forhold til 2019.

Flest tager en kold tyrker
Chancen for at lykkes med et rygestop stiger, når man får professionel hjælp. Alligevel er det ifølge Sundhedsstyrelsens rapport kun 60 pct. af dem, der har forsøgt at stoppe, der har brugt hjælpemidler ved seneste stopforsøg. Og kun nogle af de hjælpemidler er anbefalet som rygestophjælp.

– Det er ærgerligt, at der ikke er flere, der bruger den gratis hjælp, der findes. Der er e-kvit og Xhale, kommunerne holder rygestopkurser og Stoplinien tilbyder telefonrådgivning. Så kender du én, der vil stoppe med at ryge, så fortæl vedkommende om mulighederne for hjælp, opfordrer Caroline Lyng Brandt.

E-kvit er udviklet af Danmarks Apotekerforening, Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune.

Rygestop-apps

E-kvit – rygestop-app til voksne

Xhale – rygestop-app til unge

Læs artiklen på cancer.dk