Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


 

Husk skygge, solhat og solcreme på solferien

Dato: 18. juli 2017

Sommerferien nærmer sig, og mange danskere kan snart se frem til at blive mødt af sol og varme, når de rejser sydpå i sommerferien. Men i år er der risiko for at blive mødt af mere end sydens sol.

For udlandet har taget Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens kampagne ’Help a Dane’ til sig, og det betyder, at de lokale nu står klar til at smøre dig ind i solcreme og give dig solhat på, hvis
du sløser med solbeskyttelsen.

Tilbage i februar bad Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne verden om hjælp til at huske danskerne på solbeskyttelse, når de rejser på solferie. I tv-taler på henholdsvis thai, spansk, græsk, fransk og italiensk bad tv- og radiovært Mikael Bertelsen lokalbefolkningerne om at hjælpe de danske feriegæster med at færdes fornuftigt i solen og huske på rådene om skygge, solhat og solcreme.

Solkampagnens bønner blev hørt og tusindvis af frivillige i de fem lande har nu meldt sig som ambassadører for Help a Dane.

Derfor skal man ikke blive overrasket, hvis man pludselig møder en lokal, der venligt tilbyder en solcremeindsmøring eller opfordrer dig til en siesta i skyggen.

Solsikker sommerferie
I anledning af den nærtstående sommerferie lancerer Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne nu del to af ’Help a Dane’, der dels er en reminder til udlandet om, at danskerne kommer på besøg nu, og dels er en fortælling til danskerne om, at udlandet står klar til at hjælpe dem, der glemmer at tænke på solbeskyttelse, når de tager på solferie.
– “Vi håber, at ’Help a Dane’ husker danskerne på at solbeskytte sig på solferien, og at de lokale kan hjælpe til på solferiedestinationerne med gode tips og tricks til en solsikker sommerferie”, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Husk skygge, solhat og solcreme på solferien Plads til forbedring af danskernes solvaner Den humoristiske ’Help a Dane’-kampagne har en alvorlig baggrund. Danmark er nemlig et af de lande i verden, hvor flest rammes af modermærkekræft. En del af forklaringen på det høje antal modermærkekræfttilfælde er, at vi elsker at rejse ned til varmen, når vi har ferie. Rigtig mange vender hjem fra ferien med en solskoldning, fordi vi glemmer at lære af de lokale, derfor eksempel holder siesta midt på dagen, når solen er stærkest.

Tal fra en ny rapport om danskernes solvaner i deres sommerferie viser eksempelvis, at kun 23 pct. ofte eller altid søgte skygge midt på dagen på deres solferie, og kun 9 pct. altid eller ofte brugte en bredskygget hat midt på dagen.
– “Sydens sol er meget stærkere end den danske sommersol, så derfor er det ekstra vigtigt, at vi husker solrådene, når vi holder sommerferie sydpå. Hvis vi bliver bedre til at solbeskytte os på solferien, vil færre opleve solskoldninger, og det vil på lang sigt kunne reducere andelen af danskere, der rammes af modermærkekræft, siger Mette Meldgaard, der er programchef i TrygFonden”.

Uv-stråling og kræft i huden
Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier. Både solskoldninger og den samlede mængde af uv-stråling, man udsættes for gennem livet, har betydning for risikoen for at udvikle kræft i huden.
’Kræft i huden’ er en samlet betegnelse for flere former for kræft: Modermærkekræft, der er den mest alvorlige form for kræft i huden, og almindelig hudkræft. Hvert år konstateres ca. 2.100 nye tilfælde af modermærkekræft og 13.800 nye tilfælde af almindelig hudkræft i Danmark. Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år.
På verdensplan har Danmark den 5. højeste forekomst af modermærkekræft, når man tager højde for befolkningens størrelse og aldersfordeling. Kun Australien, New Zealand, Schweiz og Holland har højere forekomster. (Kilde: Kræftens Bekæmpelse)