Spændende dag med fokus på urostomioperationer og hudpleje
Dato: 1. november 2016
Restaurant Håndværkeren i Roskilde lagde lokaler til, da Urostomigruppen i COPA holdt et spændende arrangement i september. De cirka 25 deltagere startede dagen med formiddagskaffe og en bid brød, inden Kirsten Cederlund fra Urostomigruppen Østdanmark præsenterede dagens program, som rummede flere interessante indlæg.
Overlæge, Ph.d. Lisbeth N. Salling fra Urologisk afd. D på Rigshospitalet var første foredragsholder. Hun har arbejdet med blærekræft og urostomi i 17 år og forklarede de forskellige årsager til operationerne. Det er typisk blærekræft, anden kræft, som vokser ind i blæren, stråleskader, nerveskader, rygmarvsbrok, medfødte misdannelser og smertefuldt blæresyndrom.
Hun gennemgik også de vurderinger, man foretager forud for en operation – bl.a. af nyrerne og de fraførende urinveje samt af placeringen af stomien for at undgå brok sidenhen.
Lisbeth viste på forskellige tegninger, hvordan hun foretager operationerne på henholdsvis mænd og kvinder, og de fremmødte havde mange spørgsmål til operationen – bl.a. hvor lang tid den tager. Lisbeth oplyste, at det typisk tager 2-3 timer at etablere en Bricker-afledning.
Apropos Bricker-afledning medbragte Lisbeth en statistik, som viste, at mere end 80 procent af de urinafledningerne, som bliver etableret, når blæren bliver fjernet, er Brickerafledninger.
Kun et fåtal af operationerne på Rigshospitalet er i dag Indiana Pouch eller neoblære. Lisbeth oplyste, at det er en generel udvikling i hele Europa, hvor Bricker-afledninger udgjorde cirka 50 procent for 10 år siden. Ifølge Lisbeth er der ingen generel forklaring på udviklingen, men en del af den kan være, at stomiprodukterne er blevet bedre. Men som hun sagde: “Budskabet er, at man skal have lov til at vælge frit”, hvorefter hun viste de respektive urinafledningstyper og gennemgik fordele og ulemper ved dem. Samlet set får 30 procent tidlige og/eller sene komplikationer efter en operation.
Efter en god dansk frokost med lune retter og hyggelig snak var det Gerd Friis Billes tur til at holde foredrag. Hun er stomisygeplejerske på urologisk afdeling på Rigshospitalet og temaet var urostomi og stomipleje. Hun talte bl.a. om de hudproblemer, som hun ser hos cirka en tredjedel af de patienter, som kommer hos hende. Der er mange årsager til hudproblemer, og Gerd gennemgik dem med fotos og gode forklaringer. De skyldes bl.a. uhensigtsmæssig bandagering, læk af urin på huden og hårdhændet aftagning af klæberen. I den forbindelse talte hun positivt om den nye generation af klæbere, som er bløde, fleksible og følger kroppens former, men som samtidig klæber så godt, at man skal være ekstra forsigtig, når man tager dem af.
Apropos nye og bedre stomiposer blev problematikken med nogle kommuners bevillinger også rundet. “Man skal jo finde sig i poserne”, som en deltager sagde. Dertil svarede Gerd: “Skal man det? Det er jeres valg, hvad I synes, der skal sidde på maven.”
Et andet punkt, hvor deltagerne bød ind med egne erfaringer, var granulomer og svamepeinfektioner. I behandlingen af sidstnævnte oplyste Gerd, at man har gode erfaringer med at smøre med Lamisil, som bliver brugt til at behandle fodsvamp.
Gerd rundede også problemer med brok, som cirka halvdelen af alle
stomiopererede oplever, og viste eksempler på brokbælter og støttebælter,
der kan afhjælpe problemet.
Hendes opsummering på indlægget var, at man som urostomiopereret bør
skifte plade hver anden dag og pose dagligt, hvis man anvender et 2-dels system. Og i øvrigt holde øje med, om og hvor meget klæberen er ‘opløst’.
Anvender man et 1-dels system, skal posen skiftes dagligt. Derudover bør man tjekke stomiens mål cirka hver anden måned og få kontrolleret stomi og hud hos en stomisygeplejerske årligt.
Dagens sidste oplægsholder var Mette Martinsen fra Coloplast. I løbet af dagen havde deltagerne haft mulighed for at se og ikke mindst mærke produkterne fra Coloplast i en lille udstilling i lokalet. Mette præsenterede Coloplast og havde derudover fokus på SenSura Mio, som Gerd Friis Bille i øvrigt også havde fremhævet som et godt stomiprodukt til urostomiopererede.
Efter Coloplast-præsentationen kom punktet ‘eventuelt’, hvor landsformand Henning Granslev fortalte om COPAs nye hjemmeside.
Det blev også nævnt, at det ville være frugtbart at oprette en lukket gruppe under COPA på Facebook for de af COPAs medlemmer, der har urostomi.
Ligesom Kirsten Cederlund bød velkommen, var det også hende der til sidst – sammen med Anne Lise Hansen fra Urostomigruppen
Vestdanmark – takkede foredragsholderne og ikke mindst deltagerne for en god og lærerig dag.