Frederiksborg

  STOMIFORENINGEN


Naver og chokolade

Dato: 1. november 2016

 

Medlemsudflugt lørdag den 24. september 2016

Besøget i Naverhulen i Helsingør var meget interessant. Naverhulen i Helsingør blev stiftet af 8 mand den 5. marts 1919, og den første formand var billedskærer. Navnet på vores guide var Torsten, og han var utrolig vidende om navernes historie, og han var en meget fortællelysten person. Naverhulen er den eneste af sin art i Danmark og er måske den eneste i Norden.

Naverne er nordiske håndværkere fra Norge, Danmark og Sverige.

Dem man ser i Tyskland i deres specielle tøj er Wandergesellen og har ikke noget med de skandinaviske navere at gøre.

I gamle dage skulle man have været svend i 2 år og 1 dag for at blive medlem. Naversangen ”Åh, disse minder” som mange kender sunget af Erik Påske blev komponeret i USA i 1920, og den blev oversat til dansk af Victor Valdheim og står i højskolesangbogen.

Turen gik videre til Peter Beier Chokolade på Ørsholt Gods i Gurre. Her blev vi modtaget af nogle af de ansatte, og vi blev vist op i et mødelokale, hvor vi fik et glas mousserende vin. Der blev fortalt om firmaets tilblivelse, og vi fik naturligvis nogle lækre smagsprøver, både fyldte chokolader og en enkelt lille flødebolle.

Bagefter blev der serveret kaffe, og vi kom ind i en lille ”kakaoplantage”. Det mærkelige ved kakaotræet er, at frugterne vokser direkte på stammen og grenene. Træet bærer både blomster og frugter på en gang, men kan dog ikke modne her. Vi fik også en rundvisning i fabrikken, og besøget endte naturligvis i butikken. Efter en dejlig dag i fint vejr og med god stemning,, tog vi afsked med hinanden.

Der var nogle, der havde husket at tage produkter med til Ukraine, som man selv ikke længere kunne bruge. Mange tak for det. De er nu afleveret til sekretariatet i Ringsted og vil blive afsendt ved først kommende lejlighed. Det er en god ide at tage ikke længere benyttede produkter med, når vi mødes til arrangementer.

Galleri

Gallerier

Kontakt info

Kontakt person

Lokalformand
Michael Petersen
Engbuen 12
3450 Allerød
Tlf. 31130547

Mail: copa.frederiksborg@mail.dk

Bestyrelsesmedlem - Sekretær
Gisela Schjøll

Mail: Schjoett@webspeed.dk

Bestyrelsesmedlem
Erik jeppesen


Bestyrelsesmedlem
Karin Iwersen

Mail: mail

Kasserer
Claus Ortwed

Suppleant
Ejgil Andersen


Revisor
Villy Schjøll

Mail: Schjoett@webspeed.dk

Revisorsuppleant
Ole Gønss