Bornholm

  STOMIFORENINGEN


Årsberetning 2014

Dato: 10. april 2015
Skrevet af: Inge Skovgaard P.

 

Årsberetning 2014 COPA Bornholm

Så er der gået et år med mig som formand for COPA Bornholm. Et år jeg godt kunne have været foruden. Jeg tænker ikke her på formandsposten, da det har været minimalt hvor meget jeg har involveret mig i arbejdet, men jeg ved jo, at den øvrige bestyrelse tog over, og så kørte det bare. Nej, det var på det personlige plan, at året 2014 er det værste år jeg har haft i mit liv, og en stor tak skal lyde til foreningen for både opringninger og blomster, som både jeg og Kjeld kunne glæde os over i den svære tid vi havde.

Vedrørende vores arrangementer måtte vi desværre aflyse vores skovtur til Hareløkkerne. Der skulle være et andet meget stort arrangement, som vi først fik kendskab til meget sent, og derfor ikke kunne nå at finde ud af noget andet.

De øvrige aktiviteter var:

Pakkebankospil den 19. marts. At spille banko er altid fornø­jeligt, der er en vis spænding om det manglende nummer bliver råbt op, og man kan gå op til bordet og vælge en pakke. 23 med­lemmer ville gerne spille banko.

Havebesøget i juli på Fuglsang, Korshøje med efterfølgende kaffe og kage hos Fru Petersens Cafe’ var en god oplevelse med 18 fremmødte medlemmer, og vi fik en dejlig eftermiddag sam­men. Haven er kæmpestor og meget flot, og der var blomster og træer i alle afskygninger. Der kom lidt støvregn medens vi gik der, men det var ikke noget der ødelagde oplevelsen. Efter have­vandringen kørte vi til Fru Petersens Cafe, hvor vi kunne sætte os til et dejligt kaffebord med alverdens forskellige kager til.

Petanque/Grill i Aarsdale og i Nexø blev igen en succes med nogle gode spil, hvor der var nogle garvede petanquespillere iblandt, der kunne guide os igennem spillereglerne. Efter spillet drak vi vores medbragte kaffe, og derefter kørte vi til Nexø, hvor Birgith havde dækket op i garagen og lukket af med presenninger da det blæste, og så grillede vi vores medbragte kød/fisk, og her var 16 fremmødt denne lørdag til en hyggelig eftermiddag og aften.

Medlemsmødet i september fik en svær fødsel. Det nåede at blive ændret 3 gange indtil vi fandt datoen 28. oktober, men det var værd at vente på. Det var et foredrag over emnet humor. Og humor i hverdagen kan vi alle bruge, livet er for kort til at vende mundvigene nedad. Lillian Hjorth-Westh fra Bornholms Højsko­le fortalte levende om bl.a. Victor Borge, Dirch Passer, Osvald Helmuth og Storm P m.fl. 29 medlemmer var vi, og vi gik alle hjem med et smil på læben.

Andesteg og pakkebanko er blevet en tradition i november, og til trods for, at vi først på ugen havde vores medlemsmøde om humor, ja så var der sørme´ 34 medlemmer tilmeldt. Igen i år en succes med en dejlig mør and og en masse pakker der senere kunne vindes, hvis man var heldig, altså.

Så nåede vi til den traditionelle julefrokost i december. Dejlig mad som så ud til at smage alle, kom på bordet, sange og en dans om juletræet blev det også til. I år var vi heldige at få besøg af Luciabruden og hendes terner. Meget stemningsfuldt at se de unge piger komme syngende med lys i hår og hænder. 35 medlemmer var mødt frem for at julehygge.

Jeg kan dog ikke lade være med at nævne, at der er plads til endnu flere medlemmer og pårørende til vores forskellige arrangementer.

Jeg har fået lidt kritik fra et medlem fordi vores medlemsmøder i forår og efterår2014 ikke havde været faglige. Bestyrelsen har ikke hørt fra medlemmer, der har haft bøvl med kommunen om deres valg af stomiprodukter, så jeg går ud fra at folk er tilfredse med ordningen og får hvad de bestiller og selv ønsker.

Men kommer I ud for, at der bliver bøvl med dem, så må I ende­lig henvende jer til bestyrelsen, så vil vi være behjælpelige med at få orden på sagen. Men jeg mener, at vi kan være tilfredse med Bornholms Regionskommunes fortolk­ning af loven.

Der er kommuner i landet der stadigvæk vrider sig i tøjret vedrørende vores hjælpemidler, og hvor landsforeningen må indblandes. Sidste nyt i disse sager har I formentlig læst om i det nye COPA blad der kom med posten i ugen.

Men nu rører regeringen/socialministeriet på sig igen med et ønske om at gå fra individuelle løsninger til standard løsninger til borgere, der skal have bevilget hjælpemidler og forbrugsgoder efter den nuværende servicelovs §112 vedrørende retten til frit valg af leverandør og stomihjælpemidler.

Landsformand Henning Granslev har i brev af 15. januar 2015 rettet henvendelse til minister Manu Sareen med en indsigelse mod lovforslaget (se brevet side 29).

Rådgiverkurset i oktober deltog Frank og Harald i, og også denne gang var det et godt og lærerigt kursus, omtale heraf er også at læse i COPA-bladet, og sandelig om man ikke kan se både Harald og Frank på et af billederne.

Frank har også deltaget i både HB-mødet i foråret, samt bud­getmøde da jeg ikke var i stand til at tage af sted.

Vores medlemstal er faldet til 60 mod 62 tidligere. Vi har kendskab til nyopererede og håber selvfølgelig på at de vil melde sig ind i COPA.

Vi har haft 3 rådgivninger i året der er gået. Ikke vildt mange, men jeg vælger at se det som et tegn på, at man har styr på sin stomi, og at man bruger vores stomi-ambulatorie, hvis man føler man har behov for hjælp.

Jeg vil rette en tak til stomisygeplejerske Vibeke Volquartsen for hendes indsats om at holde sig ajour og lære om nye ting indenfor stomiplejen, så vi føler vi får den bedste hjælp, hvis vi får brug for hende.

Tak til bestyrelsen for et godt arbejde og sidst men ikke mindst tak til alle jer medlemmer der bakker op om vores arrangemen­ter, for uden jeres engagement kan det ikke lade sig gøre at stable noget på benene.

Så blev beretningen sat til debat, og ganske som forventet blev medlemsmøderne forår og efterår taget op. Jeg har fuld forståelse for kritikken, og kunne fortælle at de to møder i 2015 ville blive med besøg af et leverandørfirma. Der var taget kontakt til et par stykker, og det skal nok lykkes at få nogen herover.

Med hensyn til regeringens ønske om at gå fra individuelle løsninger til standardløsninger er forslaget foreløbig sat i bero. Der har været så mange indsigelser fra diverse foreninger der er berørt, heriblandt som nævnt også fra COPA v. landsformanden.

Ellers var der ingen bemærkninger til beretningen, som deref­ter blev godkendt.

 Inge Skovgaard P.

Galleri

Gallerier

Kontakt info

Kontakt person

Lokal Formand
Inge Skovgaard Petersen
Storegade 15D
3700 Rønne
Tlf.: 3028 6530

Mail: ingeskovgaard@live.dk

Næstformand / Kaserer
Frank Jensen
Kirsebærstien 2
3700 Rønne

Mobil. 23241817
Mail: franklissi47@gmail.com

Sekretær
Jette Stange
Vibehaven 31
3700 Rønne
Tlf. 56944122

Bestyrelsesmedlem
Karsten Kjøller
Åkirkebyvej 172
3700 Rønne

Bestyrelsesmedlem
Susanne Kjøller
Åkirkebyvej 172
3700 Rønne