Copa

  STOMIFORENINGEN...

MEDLEMSLOGIN


copa

 

ARKIV

På rejse med stomi

At rejse er at leve og selvfølgelig kan du rejse og tage på ferie med en stomi, der er blot nogle få ting du skal huske på:

 • Husk rejseforsikring.
 • Husk medicinpas – fås på Apoteket.
 • Du må ikke have din stomisaks i håndbagagen. Klip pladerne på forhånd, eller tal med personalet i lufthavnen, eller flyselskab om hvordan du skal forholde dig.

Fra 6. november 2006 indfører EU nye regler for mængden af væske, som flypassagerer må transportere i håndbagagen. Der sker ikke ændringer i forhold til den indcheckede bagage.

Reglerne gælder for alle flypassagerer, der rejser fra EU-lufthavne.

Hvad må jeg medbringe?

stomikort
Som medlem af COPA kan du få et Stomikort. Læs mere i bunden af artiklen.
Klik for at se et større billede.
I håndbagagen er det kun tilladt at medbringe væsker eller flydende stoffer i beholdere, der maksimalt kan rumme 100 milliliter (én deciliter).

Man må godt medbringe mere end én beholder i sin håndbagage, men ikke flere end der kan være i en gennemsigtig, genlukkelig pose med et rumfang på én liter.

Væsker og væskeformige stoffer Når der i EU-reglerne nævnes væsker, gelé og væskeformige substanser omfatter mere end bare vand og læskedrikke. Det drejer sig blandt andet om:

 • Væsker som for eksempel vand, juice, saft, suppe og sirup.
 • Parfume, barbersprit, eau de cologne , rensevæske og lignende.
 • Delvist flydende stoffer som for eksempel hårshampoo og tandpasta Olier og cremer, for eksempel håndlotion eller solcreme.
 • Indholdet i beholdere under tryk, for eksempel deodorant, barberskum og lignende.
 • Blandinger af faste og flydende stoffer.

Da væsker og væskeformige stoffer efter EU’s regler kun må medbringes i flypassagerens håndbagage i beholdere, der kan rumme maksimalt 100 milliliter (én deciliter), er det vigtigt, at den enkelte flypassager allerede hjemmefra sikrer, at væsker og væskeformige stoffer i størst muligt omfang er placeret i den indcheckede bagage.

Undtagelser fra reglerne

Visse væsker og væskeformige stoffer er undtaget fra EU’s regler. Det drejer sig for eksempel om babymad, medicin og lignede, som må medbringes til brug på flyrejsen i større kvanta end 100 milliliter. Man bør dog være forberedt på, at sikkerhedspersonalet kan forlange bevis for væskens ægthed.

Man vil fortsat have mulighed for at medbringe væsker og væskeformige stoffer, som er anskaffet efter at man har passeret sikkerhedseftersynet, hvis:

 • Det er købt i en butik, hvor man viser sit boarding pas (for eksempel toldfri butikker).
 • Det er købt ombord på et fly fra et EU-luftfartsselskab.
 • Ovenstående varer skal dog opbevares i en forseglet pose helt frem til slutdestinationen.

Det er kun tilladt at medbringe én lighter pr. person og denne skal være båret på personen.

Vær opmærksom på at reglerne kan ændre sig fra dag til dag, ved forhøjet beredskab. Disse to links kan være nyttige:

Du skal selvfølgelig have dine materialer med, og du skal pakke dem ,så du både har dem i selve bagagen og i hånd bagagen,så du kan klare dig I tilfælde af mistet bagage.

Tag ekstra plader med, i forhold hvad du er vant til, da varme og luftfugtighed kan betyde at du skal skifte oftere. Prøv evenuelt din producents plader/klæbere der er beregnet til “våde” stomier, de kan suge mere væske og dermed sved.

Det kan være en god ide at lave nogle bomuldsbetræk du kan trække over posen, da du ellers kan risikere, at være konstant våd på huden under posen (risiko for svamp).

Tal med det firma, der laver dine produkter, og få adresse og tlf. på deres afdeling i det pågældende land, hvis du skulle miste bagage er det jo rart at vide hvor du kan få fat i nyt (nogle af firmaerne har lavet en folder med adresser).

Lad være at drikke læskedrikke med kulsyre inden flyveturen. Luften i tarmene udvider sig så du vil få afgang af luft og rumlen. Hvis du irrigerer, må du ikke anvende vand fra hanen, det skal koges ellers anvend vand fra flaske, som udgangspunkt må du ikke skylle med vand du ikke ville drikke. du bør selv tage en krog med, som du kan montere til at hænge vandbeholderen på.

Som medlem af COPA kan man få et stomikort der er lavet til brug ved sikkerheds check i lufthavnene. Kortet er ikke officielt anerkendt og kan heller ikke anerkendes af sikkerhedsmyndigheder, det er udelukkende ment som en service for dig med stomi, du vil altid kunne bede om visitation i et privat aflukke.