Copa

  STOMIFORENINGEN...


copa

 

En blodprøve kan afgøre, hvad man skal spise for at tabe sig

Dato: 18. juli 2017

En simpel blodprøve kan afgøre, hvilken kosttype man skal spise, hvis man ønsker at tabe sig eller vedligeholde et vægttab. Det viser en ny undersøgelse udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet. Resultaterne blev for kort tid siden præsenteret på The American Diabetes Associations årlige konference i San Diego.

Højt blodsukker kan afgøre kosttype Højt blodsukker være et tegn på, at man har udviklet diabetes eller et forstadie til diabetes. Nu kan man også bruge niveauet af blodsukker til at afgøre, hvilken kosttype folk skal pise, hvis de ønsker at tabe sig eller vedligeholde et vægttab. Dermed kan man rådgive langt mere målrettet i forhold til vægttab. -“Mange af de mennesker, der forsøger at tabe sig, spiser efter en kosttype, så de ligefrem risikerer at tage på i vægt. Dem kan vi nu omdirigere til en strategi, som vi ved kan hjælpe dem med at tabe sig,” siger professor dr. med. Arne Astrup, institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han fortsætter: – “For mange mennesker, så kan den rigtige brug af disse blodprøver føre til et vægttab, der er 6 – 7 gange større, end hvis de spiser efter den forkerte kosttype.”

Nødder, olivenolie og avocado er godt for de fleste diabetespatienter
I undersøgelsen har forskerne evalueret seks store kostforsøg, hvor forsøgspersoner spiste efter vidt forskellige, sunde kosttyper.
Når man efterfølgende evaluerede kostforsøgene viste det sig, at niveauet af blodsukker var udslagsgivende for, hvilken kosttype, der førte til et vægttab. -“For de fleste mennesker med et relativt højt blodsukker vil en fiberrig kost – uden begrænsning på antallet af kalorier – være effektiv i forhold til vægttab. Hvis man yderligere regulerer indholdet af kulhydrat og fedtstoffer på baggrund af insulinniveauet i blodet, optimeres vægten yderligere og mindsker dermed risikoen for at udvikle diabetes”, siger adjunkt Mads Fiil Hjorth, Institut for Idræt og Ernæring, ved Københavns Universitet.